Děkuji všem za podnětné reakce k článku Bez hodnot = bez úcty. Jak již bylo v diskuzi řečeno, samotné křesťanské symboly nemusí stačit. Vždyť náměstí jsou plná kostelů s kříži. Například křesťané nepoužívali kříž jako symbol své víry do 5. století., a přesto dokázali společnost měnit. Doma to vše začíná: děkovat Bohu za potravu, rodinná modlitba, půst či chvály. To je základ bez kterého těžko můžeme působit na společnost. Pak přichází fáze druhá. Každý den dává příležitost jak říci či udělat něco, co mne prozradí. Naše doba dává více příležitostí jak projevit svou víru než kdy jindy. Každý den narážíme na příležitost. Stačí se řídit heslem sv. Augustina: "I mlčení je schvalování hříchu." Mlčením parazitujeme na zlém a stejně tak se pak podílíme na následcích, které padají na hlavu hříšných. 

Křesťané by měli vytvářet skupinky, které by neměli sloužit pouze k povídání, ale i k organizování akcí. Nemám namysli zpívání na ulicích písně. V Itálii například skupiny křesťanů tlačí na podniky, kde jsou hrací automaty tím způsobem, že se jako celek domluví a dají to ve známost, že navštíví podniky, kde automaty nejsou. Když takový podnik navštíví třeba 500 osob za den, je to pro podnik obrovský zisk a pro konkurenci ztráta. V podobném duchu se mohou organizovat podobné akce. 

Demonstruje se proti muslimům, kteří zatím pro naši zemi problém nejsou. Zato však hazard, potraty, rozvody, úrok, skutečné problémy, které mají vliv na celou společnost, zůstávají nepovšimnuty. Kdysi jsem v Řecku viděl procesí, ve kterém lidé nesli nápisy jako například Bůh nenávidí úrok, potraty jsou vraždou nebo bez řádné rodiny není státu. Se křesťanskými hymny to na mne působilo velmi působivě. 

Snad jsem trochu nastínil v čem spočívá křesťanská odpovědnost vůči společnosti. Následovníci Krista jsou nazváni solí a světlem světa. Pán Ježíš Kristus varuje, že sůl může ztratit svou chuť a světlo může být vhozeno pod koš. Jako celek jsme pozbyli chuti. Světlo se schovalo pod kbelík.

Naše víra není salonním klubem. Nedivme se, že naše tradice ustupuje před falešným evangeliem, když Kristovi následovníci přistupují k evangeliu jako k životnímu stylu podobné vegetariánství či šachovému klubu.

Pokud chceme respekt a aby sůl měla opět svou chuť, nazývejme věci pravými jmény.

+ Sekularismus je modloslužebnictví + nevěra je cizoložství a těžký hřích + úrok zotročuje národy i rodiny + homosexualita nepatří do center života + bankovní systémy připravují příchod antikrista +

Bůh mi odpusť, pokud jsem to napsal zle.